Het ontstaan van ECT
ECT 50 jaar prominent in de haven
3 mei 1966 - Van oorlogsschuit tot containerreus
Het begin van een nieuw tijdperk
ECT’s wereldwijd meest gebruikte uitvinding
50 jaar ECT, 50 jaar sociale innovatie
Achterlandvervoer zit in ECT’s genen
Al meer dan een kwart eeuw bijzonder

ECT 50 jaar koploper in containeroverslag

Leo Ruijs - Chief Executive Officer ECT

Hoe ECT onze economie blijft ontwikkelen

Bart Kuipers - Erasmus Universiteit Rotterdam

Innovatie gaat altijd door

Paul van Bennekom

Op weg naar de containeroverslag van de toekomst…

Jan Waas - Directeur Technologie & Engineering ECT

Vakmanschap is meesterschap

Jasper Hooykaas - Directeur Operatie & HR

De toekomst is synchromodaal

Directeur Marketing & Sales ECT en binnen de Nederlandse Topsector Logistiek inspirator voor synchromodaal vervoer

Samenwerking is de sleutel tot succes

Dhr. Wim van der Leegte - president-directeur VDL Groep

ECT 50 jaar koploper in containeroverslag

Leo Ruijs - Chief Executive Officer ECT

ECT viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Een halve eeuw terug bundelden zes bedrijven hun krachten in een aparte onderneming - Europe Container Terminus - speciaal voor het lossen en laden van het destijds nieuwe fenomeen, de container. De containeroverslag in Rotterdam was daarmee een feit.

ECT heeft de containeroverslag in Rotterdam groot gemaakt. Ook wereldwijd zijn wij een pionier van het eerste uur. In de Eemhaven, dicht bij de stad, is het allemaal begonnen. Daar zijn wij vanaf 1967 razendsnel gegroeid. In 1984 hebben wij de overstap gemaakt naar een toen lege Maasvlakte. Niemand in de logistieke wereld geloofde hier destijds in. Veel te ver van de bewoonde wereld, zo was de algemene gedachte. ECT heeft anders bewezen.

Op de Maasvlakte hebben wij begin jaren negentig het automatische terminalconcept geïntroduceerd. Jarenlang waren wij de enige terminaloperator in de wereld die zo innovatief mensenwerk aan automatisering koppelde. Pas de laatste tien jaar zijn andere partijen ons in die automatisering gaan volgen.

Nu in 2016 lopen wij voorop door via European Gateway Services verder te kijken dan de waterzijde. Door ook de achterlandlogistiek te organiseren, binden wij lading aan onze terminals, bieden wij klanten een synchromodaal optimaal bereikbaar Europa en spelen wij in op maatschappelijke trends als beter benutten en duurzaamheid.

Terugkijkend op deze nog jonge geschiedenis, is 50 jaar een gedenkwaardige mijlpaal. Tegelijkertijd is het een piketpaal naar de toekomst. Welbewust hebben wij als thema van het jubileumjaar gekozen voor ‘Connecting the Future’. In een steeds concurrerender omgeving wil ECT ook in de toekomst voorop blijven lopen.

De uitdagingen zijn groot. Ontwikkelingen gaan steeds sneller, nieuwe technologieën maken de wereld alsmaar kleiner. Transparantie en samenwerking worden daarbij steeds belangrijker. Niet alleen aan de waterzijde, maar ook in de behandeling van ladingstromen dwars door de logistieke keten heen. Door kennis, ervaring en middelen met elkaar te delen,  kan en wil ECT ook in de toekomst samen met klanten en logistieke partners van één en één drie maken.

Op weg daar naar toe is 50 jaar een jubileum om met gepaste trots bij stil te staan. Met respect voor wat wij hebben bereikt, maar meer nog met aandacht voor onze verdere ontwikkeling naar de toekomst. Uiteindelijk is ECT pas 50 jaren jong!

Leo Ruijs
Chief Executive Officer ECT

U bent hier

Blog

ECT 50 jaar koploper in containeroverslag

Hoe ECT onze economie blijft ontwikkelen

Innovatie gaat altijd door

Op weg naar de containeroverslag van de toekomst…

Vakmanschap is meesterschap

De toekomst is synchromodaal

Samenwerking is de sleutel tot succes