Het ontstaan van ECT
ECT 50 jaar prominent in de haven
3 mei 1966 - Van oorlogsschuit tot containerreus
Het begin van een nieuw tijdperk
ECT’s wereldwijd meest gebruikte uitvinding
50 jaar ECT, 50 jaar sociale innovatie
Achterlandvervoer zit in ECT’s genen
Al meer dan een kwart eeuw bijzonder

ECT 50 jaar koploper in containeroverslag

Leo Ruijs - Chief Executive Officer ECT

Hoe ECT onze economie blijft ontwikkelen

Bart Kuipers - Erasmus Universiteit Rotterdam

Innovatie gaat altijd door

Paul van Bennekom

Op weg naar de containeroverslag van de toekomst…

Jan Waas - Directeur Technologie & Engineering ECT

Vakmanschap is meesterschap

Jasper Hooykaas - Directeur Operatie & HR

De toekomst is synchromodaal

Directeur Marketing & Sales ECT en binnen de Nederlandse Topsector Logistiek inspirator voor synchromodaal vervoer

Samenwerking is de sleutel tot succes

Dhr. Wim van der Leegte - president-directeur VDL Groep

Samenwerking is de sleutel tot succes

Dhr. Wim van der Leegte - president-directeur VDL Groep

Een gouden jubileum voor ECT, van harte gefeliciteerd! In 50 jaar tijd heeft ECT een vooraanstaande positie bereikt op het gebied van geautomatiseerde containerafhandeling. In mijn ogen is dat innovatief ondernemerschap.
Net als ECT, vier ik dit jaar mijn 50-jarig jubileum. En voor mij is dat een mooi moment om een stapje terug te doen, zodat de volgende generatie het kan overnemen. Als ondernemer kijk ik terug op een mooie loopbaan met vele hoogtepunten. Een aantal aspecten is daarin voor mij leidend geweest: open communicatie met medewerkers, innoveren door het combineren van mens en techniek en samenwerking.

Spreaders en meer
In de afgelopen jaren ben ik erachter gekomen dat deze aspecten ook bij ECT hoog in het vaandel staan. Als VDL Groep hebben wij met ECT al jarenlang contact. ECT Rotterdam is voor ons bedrijf VDL Containersystemen een bekende relatie als het gaat om het leveren van spreaders voor hun containerkranen in de haven in Rotterdam. Vanwege die goede contacten werden wij eind 2010 benaderd met de vraag of wij ook Automatisch Gestuurde Voertuigen (AGV’s) konden bouwen. Voor ons een interessante opdracht, waarbij wij de krachten van meerdere VDL-bedrijven konden bundelen om tot een mooi product te komen. Voor ECT tegelijkertijd de mogelijkheid om haar eigen wensen te implementeren en zo de containeroverslag verder te verduurzamen. Ik ben zelf wezen kijken naar de AGV’s die er al reden en zei ’Dat kunnen wij beter’. De afspraak was dat wanneer VDL een goed prototype zou afleveren, wij de order zouden krijgen voor in totaal zo’n 85 AGV’s.
 

VDL AGV en spreader

Kracht door samenwerking
In slechts 12 maanden tijd hebben wij, op verzoek van ECT, een geheel nieuwe generatie elektrisch aangedreven dieselhybride AGV’s ontwikkeld en geproduceerd. De VDL-bedrijven VDL Containersystemen, VDL Steelweld en de ontwikkelingstak van onze busdivisie (het huidige VDL ETS) hebben hiervoor hun kennis en productietechnieken gebundeld. Ook een aantal andere VDL-bedrijven is betrokken bij de productie van de AGV’s. Direct vanaf het begin is er nauw samengewerkt en hebben wij enorm veel input van ECT-medewerkers gekregen om tot een optimaal technisch ontwerp te komen. Gedurende het hele project is tussen alle betrokken ECT’ers en onze mensen een hechte band ontstaan.
Deze samenwerking was de sleutel tot succes. Het resulteerde in een prototype dat boven verwachting presteerde. In 2013 volgde de order voor de eerste 22 AGV’s, direct gevolgd door een nieuwe order van 62 voertuigen. De nieuwe hybride AGV’s van VDL zijn sneller, bijna twee keer zo zuinig, schoner (lagere emissies) en stiller dan de vorige generatie voertuigen. De VDL AGV is bovendien modulair ontworpen, zodat in de toekomst nog schonere aandrijfbronnen makkelijk zijn in te bouwen.

Innovatie
Innoveren hoort bij ondernemen. In de toekomst zullen wij de VDL AGV verder blijven  verbeteren. De ontwikkeling van nieuwe aandrijftechnieken wordt op de voet gevolgd. Ook onze ervaringen met de AGV en andere VDL-producten, zoals openbaarvervoerbussen en de elektrische truck, zetten wij in. Daarnaast wordt met TNO samengewerkt aan nieuwe manieren van navigeren. De eerste proeven hiermee op de ECT Delta Terminal lopen al. Dat geeft mooie verwachtingen voor de toekomst!

Wim van der Leegte
president-directeur VDL Groep
 

center bottom

U bent hier

Blog

ECT 50 jaar koploper in containeroverslag

Hoe ECT onze economie blijft ontwikkelen

Innovatie gaat altijd door

Op weg naar de containeroverslag van de toekomst…

Vakmanschap is meesterschap

De toekomst is synchromodaal

Samenwerking is de sleutel tot succes