
Nooit voor een Dichte Poort
Het digitaal afhandelen van douaneformaliteiten is voor het overgrote deel van de wegvervoerders die de deepsea-terminals van Hutchison Ports ECT Rotterdam bezoeken een alledaagse vanzelfsprekendheid. “Ook een chauffeur met een papieren douanedocument blijft echter altijd welkom,” aldus de Operations Manager van de Gate & Administration Desk, Jan Molenaar. “Klantvriendelijkheid staat voor ons voorop.”
‘Alle elektronische mogelijkheden die de Douane biedt zijn in onze systemen geïmplementeerd’
“ECT’s infrastructuur voor de digitale afhandeling van douanedocumenten is state-of-the-art,” zo zegt de ervaren Jan Molenaar. “Alle elektronische mogelijkheden die de Douane biedt zijn in onze systemen geïmplementeerd.” Molenaar weet waarover hij spreekt. In zijn meer dan veertigjarig dienstverband bij ECT heeft hij een enorm woud aan verplicht douanepapier geleidelijk digitaal zien worden. “In nauwe samenwerking met de Douane is ECT in deze trajecten in de haven altijd koploper geweest. Vanzelfsprekend willen wij dat in de toekomst zo houden. De basis daarvoor zijn onze AEO-vergunningen (Authorised Economic Operator, red.), waarvoor wij aan strenge, door de Douane gecontroleerde regels voldoen.”
Optimale Doorstroming
Via de eigen e-services en het havenbrede Port Community System van Portbase loopt vrijwel de gehele documentenstroom voor het brengen en halen van containers bij ECT elektronisch. Het overgrote deel van de klanten zou uit oogpunt van efficiency ook niet anders willen. Zowel hun eigen backoffice als de doorstroming op de terminals is ermee gebaat. Op de ECT Euromax hoeven chauffeurs die inclusief alle douanedocumentatie goed zijn voorgemeld, al sinds 2008 bij aankomst hun truck niet uit. En ook de ECT Delta is via de invoering van remote check-in hard op weg naar een werkwijze zonder stop bij het baliegebouw.
Ook met een Papieren Douanedocument
“Toch houden wij bij ECT ook de mogelijkheid in stand om een container te komen brengen of halen met een papieren douanedocument,” aldus Molenaar. “Wij merken dat daar bij kleinere bedrijven en voor vervoersstromen van en naar bijvoorbeeld Oost-Europa behoefte aan is. Op onze twee deepsea-terminals handhaven wij een bescheiden baliebezetting en is gewoon een douaneambtenaar aanwezig.” Molenaar geeft wel aan dat aan deze dienstverlening in de toekomst mogelijk kosten worden verbonden. “Wij moeten er immers extra handelingen voor verrichten. De vervoerder met een geldig papieren douanedocument zal bij ECT echter nooit voor een dichte poort staan.”
Containervrijgavebericht
Volgende douane-gerelateerde ontwikkelingen kondigen zich in de haven intussen aan. De Rotterdamse Douane bereidt onder meer de introductie voor van het zogenaamde containervrijgavebericht. Aanleiding zijn de regels in het nieuwe Douanewetboek van de Unie (DWU). Het vrijmaken van een container wordt in de toekomst pas mogelijk wanneer een schip daadwerkelijk is gearriveerd in de haven. De Douane koppelt de summiere en vervolgaangifte op dat moment automatisch aan elkaar. Bij een match volgt het containervrijgavebericht en kan de container verder het achterland in.
Molenaar is positief, maar ziet voor de praktijk nog wel wat mogelijke haken en ogen. Met de Douane en alle betrokken havenpartijen is daarom intensief overleg over een passende werkwijze die voor de wetgever en de terminal de gewenste zekerheid creëert, zonder de doorstroming van containers nadelig te beïnvloeden. “Uitgangspunt is dat rederijen en cargadoors net zoals nu kunnen blijven vooruitwerken. Het mag de logistieke planning niet verstoren.”
Eigen Containerscan voor ECT Delta
Zeker positief voor de doorstroming is de sinds begin 2018 op de ECT Delta operationele containerscan. Molenaar: “In navolging van de ECT Euromax die al veel langer een eigen scan heeft, hebben wij nu ook op de ECT Delta het scannen in eigen hand. Wij hoeven de door de Douane voor een scancontrole geselecteerde containers niet meer van de ECT Delta over te rijden naar het douaneterrein elders op de Maasvlakte. Beter nog: met een Multi Trailer System rijden wij op onze eigen terminal in één keer vijf 40-voets of tien 20-voets containers door het scanapparaat. Dat is uniek in de wereld en leidt tot verdere versnelling van het terminalproces.”
Een MTS onderweg naar de Douane scan op de ECT Delta